Waarom ik dit schrijf

Uit “Nieuws uit Pamel” 15 april 2015

Ik wil proberen uit te leggen waarom ik elke week wil weergeven wat ik voel en wat mij bezig houdt.

Ik schrijf dit in de eerste plaats omdat ik vind dat jullie daar recht op hebben. Uit al jullie reacties voel ik gewoon dat jullie echt geïnteresseerd zijn. Zo voel ik als het ware de vriendschapsband groeien. Interesse is voor mij de basis voor empathie, wat niet hetzelfde is als medelijden. Ik heb er niets aan dat jullie mee-lijden, ik heb wel zeer veel aan jullie steun op verschillende gebieden: een goede raad, een troostende gedachte, een luisterend oor,…

Ik wil jullie het hele verhaal geven: het goede nieuws en het minder goede, genuanceerd en uit de eerste hand, geen interpretatie. Ik wil zelf zeggen hoe ik me voel. Ik weet soms zelf niet hoe ik het moet zeggen, hoe moeilijk is het dan niet voor een andere.

Ik wil jullie hoeden voor overdreven optimisme en overtrokken verwachtingen. Tegelijk wil ik negativisme vermijden. Ik probeer niet overdreven optimistisch te zijn en tegelijk hoopvol realistisch te blijven. Ik word daarbij gesteund door enkele van jullie reacties die me hebben doen nadenken. Ik probeer mijn toestand te bekijken als een halfvol glas en niet als een halfleeg. Ik zeg liever “ik kan nog altijd (thuis) werken” in plaats van “ik kan niet gaan werken”. Ook al kan ik geen grote plannen meer maken voor een ideale toekomst, probeer ik een toekomst voor te bereiden waarin ik “zo lang mogelijk zo normaal mogelijk” probeer te blijven. Daarbij neem ik graag de raad die iemand van jullie me gaf, ter harte en ben ik ook op zoek naar een zinvolle besteding van de – noodgedwongen – toenemende (vrije)tijd. De eerste ideeën zijn gevormd, de eerste kleine stapjes gezet. Eén ding is duidelijk: het zal met “informatie” te maken hebben, en computer en internet zijn voor mij van levensbelang.

Hoopvol optimisme betekent voor mij ook genieten van de lichtpunten die er zelfs in de donkerste nachten zijn. Zo heb ik op de moeilijkste momenten enorm veel steun gekregen van het professioneel kader – professioneel in de positiefste betekenis van het woord – van het ziekenhuis. Twee beroepsgroepen wil ik hier even in de kijker plaatsen. Vooreerst zijn er de verplegenden. Het is echt bewonderenswaardig hoe ze onder immense werkdruk toch oog blijven houden voor de mens. Ik heb hier één boodschap voor de regering: “Dames en heren ministers, stop met het besparen op het verplegend kader.” Hier hoort ook een extra woordje van lof bij voor de stagiairs. Als je er niet op let, zie je amper het verschil met het professioneel kader: dezelfde combinatie van professionalisme en menselijkheid. Een pluim voor de opleidingen.
Een tweede beroepsgroep die ik enorm ben gaan bewonderen zijn de kinesisten (blijkbaar een “Belgisch-Nederlands” woord maar voor mij goed genoeg, ik vind de mens belangrijker dan het woord). Alle “kinesitherapeuten” (het “juiste” woord) die ik de laatste maanden heb leren kennen, zijn schitterende mensen en bovendien wonderbaarlijke wetenschappelijke creatievelingen. Ik sta echt te kijken hoe zij met “banale” dingen (een bal, een zitbankje,…) erin slagen efficiënte oefeningen te bedenken. Ja, naar eigen zeggen bedenken ze die oefeningen zelf.

Ook jullie zijn in de donkere dagen lichtpunten geweest. Ik blijf het herhalen: ik heb in 2Bergen schitterende collega’s, dat heb ik nu nog eens extra mogen vaststellen. Ik heb van jullie lessen in empathie gekregen. En we zitten wel twee bibliotheken, voor mij zijn we één vriendengroep geworden.

Moeilijke momenten zijn ook momenten waarin je tijd hebt om na te denken: nadenken over de toekomst, nadenken over wat echt belangrijk is. Het resultaat van dat denken is een deel van mijn levensverhaal en wil ik jullie daarom ook graag meegeven.

Om af te sluiten nog eens herhalen dat alle blijken van interesse en empathie enorm deugd doen: geschreven, gemaild of telefonisch, kort of lang.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s