Waar blijven die spinsels?

Ik heb via via gehoord dat sommigen zich afvragen waar die spinsels blijven. De publicatiesnelheid is inderdaad een beetje gedaald en daar zijn enkele verklaringen voor. Die wil ik even toelichten omdat dit ten eerste iets zegt over mijn situatie en ten tweede om jullie eventueel gerust te stellen.

Een eerste verklaring ligt bij Parkinson. Ik moet jammer genoeg vaststellen dat de lengte en de frequentie van de off-periodes toenemen en die van de on-periodes afnemen. Ik hoop dat deze achteruitgang na 26 februari wordt stopgezet zodat ik terug meer tijd heb om zinvol bezig te blijven. Want dat vind ik het meest frustrerende aan de langdurige off-periodes: ik kan praktisch niets doen, me concentreren lukt niet, bewegen gaat moeilijk, … Ik schrijf dit in de eerste persoon omdat dit mijn ervaringen zijn en omdat ik niet weet of die vaker voorkomen bij parkinsonpatiënten.

Ik heb wel de indruk dat zowel de fysische als de psychisch-cognitieve stoornissen altijd iets met coördinatie en volgorde te maken hebben. Ze bevestigen als het ware de titel van het wetenschappelijk artikel dat ik nog eens moet lezen: “From symphony to cacophony”. Blijkbaar is een groot aantal symptomen te verklaren door een storing in de informatiestroom door bepaalde zenuwbanen zodat de coördinatie van de commando’s verstoord wordt. Het is een beetje als een orkest zonder dirigent waarbij de muzikanten niet meer weten wanneer ze moeten beginnen spelen.

Maar er zijn nog andere oorzaken van vertraging in de productie van Spinsels. Een tweede verklaring heeft eenvoudigweg te maken met andere activiteiten. In feite is dit goed nieuws want dat betekent dat ik zeker voldoende te doen heb om in de on-periodes ook echt bezig te zijn en de kans klein is dat ik uit verveling aan nare dingen begin te denken. Die bijkomende activiteiten zijn zeer divers van aard: dat gaat van aardappelen schillen tot een artikels vertalen voor het VPL-tijdschrift, of van een spelletje “regenwormen” tot het samenstellen van “Internettips” voor de LGB-krant.

Een derde en een laatste verklaring vind ik in de status van mijn creatieve reserve. Toen ik aan mijn twee blogs begon, had ik voor elk al enkele onderwerpen die in mijn hoofd zo goed als klaar waren om uitgeschreven te worden of – voor de Leuvense Geschiedenissen – die ik mits enkele aanpassingen kon overnemen uit oudere documenten die ik nog liggen had. Die reserve is stilaan uitgeput. Niet dat ik geen onderwerpen meer heb, ik heb voor elke blog zeker nog voldoende onderwerpen om tot einde februari (26/2) elke week een aflevering te verzorgen, maar de onderwerpen die ik nu nog heb, vragen nog wat studie- en voorbereidingswerk. Die vloeien niet rechtstreeks uit mijn digitale pen.

Zo weten jullie ook waarom jullie soms wat langer moeten wachten en zo is tegelijkertijd die wachttijd doorbroken.

Tot een volgend volwaardig spinsel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s