Maximumfactuur?

Wie kan dit uitleggen?

Op een van de laatste consultaties bij de neuroloog kreeg ik amantadine voorgeschreven. Helaas moet dit in het buitenland besteld worden en wordt dit niet terugbetaald. Daarom valt dit buiten de maximumfactuur. Daar heb ik enkele vragen bij.

Wat is de betekenis van een maximumfactuur als sommige zaken er niet inzitten? Ik kan begrijpen dat “luxeproducten” er niet in thuishoren (cosmetica, dieetproducten …) maar als een geneesmiddel voorgeschreven wordt door een specialist voor de behandeling van een chronische ziekte, is dat toch geen luxeproduct. Ik heb als patiënt ook geen alternatief, ik kan niet kiezen tussen een terugbetaald en een niet-terugbetaald geneesmiddel?

Waarom moet ik als patiënt opdraaien voor de keuze om bepaalde producten terug te betalen en andere niet? Ik wil gewoon het beste medicijn en ik ga ervan uit dat mijn arts dit ook wil. Als mijn arts een – economisch – minder goede keuze maakt, moet de patiënt daar toch niet voor opdraaien.

Dit is een eerste kort spinsel waarbij ik probeer direct op een vraag, probleem, … uit het dagelijkse leven aankaart. Ik heb de bedoeling dit ook in de toekomst te doen. Je krijgt dus waarschijnlijk meer maar kortere spinsels. Ik noem dit flash-spinsels. Tussendoor blijf ik ook klassieke spinsels schrijven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s