Autofagie en de ziekte van Parkinson

Of wat betekent de Nobelprijs geneeskunde voor een Parkinsonpatiënt?

Begin oktober kreeg de Japanner Yoshinori Ohsumi de Nobelprijs geneeskunde voor zijn onderzoek van autofagie. Je hebt misschien ook wel ergens in de media gehoord of gelezen dat dit onderzoek ook belangrijk is voor de strijd tegen de ziekte van Parkinson. Dat vraagt een woordje uitleg.

Autofagie is een cellulair proces dat ervoor zorgt dat het afvalmateriaal uit de cellen verdwijnt. Dat afvalmateriaal: slechte eiwitten, giftige stoffen, niet meer functionerende organellen, … wordt in een membraan verpakt als lysosomen en verwijderd. Ook de mitochondriën worden op die manier regelmatig vernieuwd. In dit geval spreekt men van mitofagie.

mitochondria

Mitochondriën uit de long van een zoogdier – https://en.wikipedia.org

Mitochondriën zijn zeer belangrijke organellen voor een cel. Je zou ze de energiecentrales van de cel kunnen noemen. In de mitochondriën wordt zuurstof omgezet in chemische brandstof.

Bij patiënten met de ziekte van Parkinson zijn de mitochondriën in de dopamineproducerende cellen zodanig beschadigd dat ze ook niet meer door mitofagie kunnen worden verwijderd. De dopaminerge cel blijft met de slechte energiecentrales zitten en sterft af.

Bron: Kiriyama, Yoshimitsu; Nochi, Hiromi: The function of autophagy in neurodegenerative diseases, International Journal of Molecular Sciences, 2015, vol 16, p. 26797-26812

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s