Nieuwe middelen tegen Parkinson?

Meer en meer wordt duidelijk dat niet de neurotransmitter dopamine maar het eiwit α-syncleine de boosdoener is bij de oorsprong van de ziekte van Parkinson. Dit eiwit, dat in normale toestand ongevaarlijk is, kan in bepaalde omstandigheden samenklitten en zo de beruchte lichaampjes van Lewy vormen. Deze stapelen zich op in dopamineproducerende (en andere) zenuwcellen waardoor deze afsterven met de gekende gevolgen. Daarom verlegt het onderzoek zich naar het zoeken van strategieën die het samenklitten van α-syncleine tegengaan.

Het was al langer bekend dat cafeïne en nicotine de kansen op Parkinson reduceren. Uit onderzoek blijkt dat deze stoffen zich aan α-syncleine binden en zo het samenklitten tegengaan. Helaas weet iedereen dat deze stoffen dan weer andere effecten hebben die we evenmin wensen. Daarom is men op zoek gegaan naar afgeleide stoffen die de positieve eigenschappen bewaren maar de negatieve missen.

Canadese onderzoekers hebben dit geprobeerd door twee moleculen aan elkaar te koppelen en dimeren te vormen. Het effect van dimeren op α-syncleine hebben ze getest op genetisch aangepaste gistcellen. Van de verschillende geteste dimeren bleken er twee zeer positieve effecten te hebben.

De weg van proeven op genetisch aangepaste gistcellen tot klinische toepassingen is nog zeer lang maar het begin is veelbelovend. Het onderzoek bewijst in elk geval nog maar eens het belang van onderzoek naar α-syncleine voor de toekomst van het Parkinsononderzoek.

Bron: Kakish J, Allen KJ, Harkness TA, Krol ES, Lee JS. Novel Dimer Compounds That Bind α-Synuclein Can Rescue Cell Growth in a Yeast Model Overexpressing α-Synuclein. A Possible Prevention Strategy for Parkinson’s Disease. ACS Chem Neurosci. 2016, Sep 27. [Epub ahead of print]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s