Ik ga voor Open Access

Je hebt waarschijnlijk opgemerkt dat de laatste spinsels anders dan anders waren. Wen er maar aan want je krijgt in de toekomst meer van dit. Dat heeft te maken met een bewuste keuze die ik gemaakt heb: enerzijds wil ik de spinsels beter laten aansluiten op mijn dagelijks leven, vandaar meer korte flashes over wat ik heb meegemaakt, en anderzijds ga ik ten volle voor Open Access. Vrienden van de bibliotheek kennen dit begrip, voor de anderen een woordje uitleg.

Open Access betekent in deze context dat wat op papier verschijnt, ook vrij op het internet beschikbaar wordt gemaakt. Concreet betekent dat al wat ik voor publicaties schrijf ook in een van mijn blogs zal verschijnen. Als het over Leuven gaat, zal dat in “Leuvense Geschiedenissen” zijn, andere onderwerpen, dat zal vaak Parkinsongerelateerd zijn, komen in deze kolommen terecht. Meestal zal dat in avant-prémière zijn – “in preprint” zegt men in bibliotheekkringen – dat betekent in ruwe vorm voordat het nagelezen is. Uitzonderlijk kan het wel eens voorkomen dat het pas op het internet verschijnt nadat het op papier is verschenen – “in postprint” voor bibliotheekmensen.

Dat is de reden dat je wel meer artikels over Parkinson zal lezen, dat zijn meestal teksten die bedoeld zijn voor de Vlaamse Parkinsonliga.

Volgens mij biedt deze formule vooral voordelen:

  • Voor mij betekent dit minder werk. Ik vang twee vliegen in één klap.
  • Jullie krijgen een vollediger beeld van mij. Jullie krijgen immers ook een beeld van waar ik mee bezig zijn.
  • De “opdrachtgevers” krijgen een ruimer publiek. Zo zullen ook niet-Parkies iets kunnen leren over de ziekte van Parkinson.

Als er iets is dat je niet interesseert, sla je het maar over. Niemand is verplicht alles te lezen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s