Net terug van een leuk en interessant dagje Antwerpen. Ik ben met een vriend van het dagcentrum naar het vernieuwde Plantin-Moretus-museum geweest. Ik vond de hernieuwde kennismaking zeer aangenaam. De collectie drukpersen, loden letters, oude drukken, … was al indrukwekkend maar wordt nu in de nieuwe presentatie ook op een frisse manier getoond. Als je nu door het museum stapt, krijg je een verhaal waardoor het geheel toegankelijker wordt voor een ruim publiek.
Aangezien Christoffel Plantin in een andere eeuw leefde dan Thomas More en Desiderius Erasmus moeten we niet zoeken naar een direct verband met Utopia. Onrechtstreeks is er die wel. De laatste grote humanist, de Erasmus van zijn eeuw, Justus Lipsius was kind aan huis in de Officina Plantiniana en was Leuven, met zijn Drietalencollege en de drukkerij van Dirk Martens de pleisterplaats van de zestiende-eeuwse humanisten, dan was het atelier van Plantin in Antwerpen dat in de zeventiende eeuw.
Wat zal ik nu onthouden van deze nieuwe kennismaking?
Ten eerste is mij nogmaals duidelijk geworden welke moderne zakenlui Christoffel Plantin en de Moretussen wel waren. Hun atelier doet denken aan een moderne KMO en ze gebruikten toen al lettertypes die we nu nog gebruiken, o.a. de Garamond.
Wat me ook zal bijblijven is de ongelooflijke reeks belangrijke boeken die bij Plantin en zijn opvolgers gedrukt werden. Een bloemlezing.
De werken van Justus Lipsius
Het eerste Nederlandse woordenboek van Kiliaan
Wiskundeboeken van Simon Stevin
Het Italiaanse reisverslag van Guiccardini
De eerste atlas van Abraham Ortelius. De eerste atlas is niet gemaakt door Gerard. Hij gaf wel de naam atlas aan de kaartenboeken.
Het geneesmiddelenboek van Pieter Coudenberg
Het kruidenboek van Rembert Dodoens
Een twaalf meter lange tekening van de lijkstoet van keizer Karel V
Prachtige Bijbels met als meesterwerk de
Biblia Regia.
Kortom een must voor elke cultuurliefhebber.