Nieuwjaarswensen

Beste Spinsel-lezer,

Aan alle reeds geuite nieuwjaarswensen wil ik graag mijn persoonlijke wensen voor 2020 toevoegen. Het zijn persoonlijke wensen in verschillende betekenissen van het woord: persoonlijk omdat ze van mij persoonlijk komen, en persoonlijk omdat ze hopelijk origineel zijn. Ik ga me beperken tot twee grote wensen:

Carpe diem.

Ik hou het bij de Latijnse spreuk omdat de – slechte – Nederlandse vertaling één van de meest misbruikte citaten van de klassieke literatuur is. Horatius bedoelde zeker niet “profiteer maar van het leven” zoals zo vaak gedacht wordt in deze maatschappij waar genot en lust centraal staan. Wat hij wel bedoelde heeft Louis Couperus zeer mooi beschreven in de volgende zin:

“Pluk de dag, dweep en droom niet met de schim van het Verleden en wees niet bang voor het spook van de Toekomst, maar sla de verliefde armen vast om het levende, gloeiende Heden”.

Om dit te illustreren geef ik hier een goede vertaling van de verzen waaruit “carpe diem” genomen is. De vertaling is van Paul Claes.

‘Of Jupiter nog vele winters biedt dan wel de laatste aan
de rand van de Tyrrheense Zee op de verweerde rotsen stuk
laat slaan, geniet en zeef de wijn, besnoei de hoop op lang geluk
binnen een kort bestek. Terwijl wij staan te spreken, vlucht vol spijt
het leven. Pluk de dag, verwacht maar weinig van de morgentijd.’

Bij Horatius, en zijn leermeester, Epicurus, staat geluk centraal en niet genot en/of lust.

Dat sluit dan weer goed aan bij een hot item van vandaag en bij het advies van een belangrijke intellectueel van dit moment: Dirk De Wachter, die waarschuwt voor overdreven geluk zoeken in deze prestatiemaatschappij. Hij stelt volledig terecht dat niemand altijd gelukkig kan zijn en dat we dus moeten leren leven met momenten van ongeluk. Vandaar mijn wens:

geniet van de momenten van geluk en aanvaard de momenten van ongeluk.

Laat je niet kooien.

Dit is mijn tweede wens voor alle vrije vogels. Laat je niet kooien door markt of politiek. Laat je geen etiket opplakken. Geef niet toe aan identiteit of doelgroep. Bepaalde politieke partijen dwepen tegenwoordig met identiteit en dan vraag ik mij af: wat is dat, mijn identiteit. Als ik daardoor iets meer nadenk, denk ik dat mijn identiteit een mozaïek van kleuren is, een bont verenkleed. Ik ben tegelijk, en afhankelijk van de omstandigheden, Vlaming, Belg, Europeaan, wereldburger, Pamelaar, Leuvenaar, caféganger van het wereldcafé,… Wat ik zeker niet wil, is dat anderen voor mij bepalen wat mijn identiteit is. Ik ben een vrije vogel en ik bepaal zelf mijn verenkleed.

Ook de markt moet niet proberen mij in een kooitje op te sluiten. Bij marketingmensen spreekt men dan van doelgroepen. Doelgroep of identiteit: ik bepaal liever zelf tot welke groep ik wil behoren. Soms ben ik een Leuvense wereldburger die op zoek is naar vriendschap en soms ben ik een Vlaamse Europeaan die geniet van een lied van de West-Vlaamse wereldburger Willem Vermandere. Soms ben ik een gehaaste bewoner van een assistentiewoning op zoek naar een snelle hap en soms ben ik een stille genieter van een lekkere Bartholomeus of een ander biertje in het wereldcafé. Kortom, ik ben een vrije vogel met een bont verenkleed.

Met dat bont verenkleed heb ik een nieuw nest gevonden in het wereldcafé. Ik wil deze nieuwjaarswensen dan ook afsluiten met een zeer hartelijke groet aan alle vrije vogels met een bont verenkleed die ik in het wereldcafé ontmoet.

Geniet van de momenten van geluk, aanvaard de momenten van minder geluk, en blijf vooral wie je bent: vrije vogels met een bont verenkleed.

2 gedachtes over “Nieuwjaarswensen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s