Waar werelden elkaar ontmoeten

De titel van dit spinsel is tevens de voorlopige slagzin van de nieuwe website van het wereldcafé die nog volop in opbouw is. U moet er dus niet direct naar gaan zoeken. Over zulke zaken beslis ik trouwens zeker niet alleen. Toch heeft ook deze zin al een geschiedenis want oorspronkelijk was er sprake van vier werelden. Het telwoord is dus verdwenen. Dit vraagt om een woordje uitleg

de slagzin vertrekt van de idee dat iedere bezoeker een wereld meebrengt en dat het wereldcafé de plek bij uitstek is om deze werelden met elkaar in contact te brengen. Wat ik hiermee bedoel, kan ik niet gemakkelijker illustreren met enkele voorbeelden uit het leven gegrepen.

Het eerste voorbeeld is een klassiek voorbeeld van een ontmoeting van de derde en de vierde wereld. Deze ontmoeting heeft plaats binnen het project Pirlewiet: het project door de vrijwilligers gekozen dat dit jaar de fooien mag ontvangen in het wereldcafé. Extra inkomsten komen van de verkoop van wijn waarbij per fles enkele euro’s naar het project gaan. Aangezien deze wijn Oxfam-wijn uit de derde wereld is en het project vakanties aanbiedt aan kansarme kinderen, is dit een schoolvoorbeeld van een ontmoeting van de derde en de vierde wereld.

De andere voorbeelden zijn meer persoonlijke voorbeelden.

Louis ontmoet Bart

Louis is een gepensioneerde beenhouwer en een bewoner van een assistentiewoning in het Dijlehof. Bart is gewezen schepen van de stad Leuven en gewezen OCMW-voorzitter (wat nu Zorg Leuven is geworden). Het is aandoenlijk te zien hoe Bart tijd neemt om te luisteren naar Louis.

Jef ontmoet Marc

Jef is vrijwillig chauffeur in Dijlehof en komt normaal elke donderdag een paar Gageleers drinken in het wereldcafé voor hij naar huis fietst. Marc is voorzitter van de coöperatieve vereniging van het wereldcafé en samen werken ze nu aan een gedichtennamiddag voor de mensen van het Dijlehof.

Ik ontmoet Rik

Rik is al jaren vrijwilliger in het wereldcafé. Wanneer zijn vrouw Adri eens moet invallen als vrijwilligster tref ik hem in het café en raken we aan de praat. Het onderwerp is onder meer Bangladesj, een land dat Rik heel goed blijkt te kennen. Het resultaat van dit gesprek is dat Rik waarschijnlijk een presentatie komen geven over Bangladesj in het Dijlehof.

Ik ontmoet Gemma en Johan

Gemma en Johan vormen samen een vrijwilligerskoppelGemma is Catalaanse, mooi, zeer intelligent en zwanger (Johan is de vader). Ze spreekt zeer vlot Nederlands, Frans, Engels, Spaans en Catalaans. Ze is bezig met een vertaling van “de Helaasheid der Dingen” in het Catalaans. Terwijl de eerste ontmoeting nog zuiver muzikaal was, was de tweede, mede dankzij Marc en Mieke, al zeer amicaal.

Ik ontmoet DinDin.

DinDin is de artiestennaam van Vera Denil, huiskunstenares en vrijwilligster in het wereldcafé waar ze advies geeft over de huisstijl en de website. Daarnaast is ze een zeer grote naam in het Leuvense street-art-milieu. Dat Vera en DinDin een en dezelfde persoon zijn heb ik min of meer toevallig ontdekt, mede dankzij Paul, die blijkt familie te zijn. Ik mag dus samenwerken met een van de belangrijkste Street-art-kunstenaars van Leuven (al is ze enkele jaren geleden moeten stoppen met deze activiteit om gezondheidsredenen.) Hier kijk ik enorm naar uit. Vera is niet alleen een fantastische kunstenares maar bovendien ook een zeer toffe madam. Dat heb ik ondervonden op de nieuwjaarsreceptie van het wereldcafé.

Waar werelden elkaar kunnen ontmoeten, kunnen ze af en toe ook eens botsen. Meestal verloopt het zonder schade, integendeel, ze komen er meestal sterker uit. Dit is toch wat ik ervaren heb bij de discussie die ik had met Eline over de lay-out van de nieuwsbrief. Mijn respect voor Eline is er, dankzij haar oprechte excuses, alleen maar groter op geworden. Mensen die oprecht durven toegeven dat ze verkeerd waren, waardeer ik enorm. Helaas zijn dit grote uitzonderingen. Maar ze bestaan, niet toevallig ook in het wereldcafé.

Ook al deze ontmoetingen gebeurden – niet toevallig – in het wereldcafé.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s