De kleur van mijn geld

de aanleiding tot dit spinsel is de verkoop van mijn appartement. Daardoor ben ik in het bezit gekomen van een behoorlijk grote som geld. Dat brengt ook een aantal keuzes mee: wat doe ik ermee? Waar blijf ik ermee?… In de volgende paragrafen wil ik graag toelichten welke keuzes ik gemaakt heb en hoe ik daar toe gekomen ben.

De eerste vraag die zich stelt is: wat doe ik met dat geld? Investeren, beleggen of sparen? Aangezien ik geen grootse plannen heb, zoals een huis bouwen of een wagen kopen, valt investeren af en blijven sparen en beleggen over als keuzemogelijkheden. Maar aangezien sparen op dit ogenblik niets opbrengt, blijft beleggen over als enige optie.

Hier komen we op een volgende splitsing in ons beslissingstraject: speel ik zelf op de beurs of laat ik dat doen door professionals. Aangezien ik te weinig tijd en interesse heb om dit te volgen, ligt deze keuze voor de hand. Alle banken hebben mensen in dienst die dat op de voet volgen en die ik meer vertrouw dan mijn eigen intuïtie. Ik ga dus werken met beleggingsfondsen.

Zo komen we bij een volgende, zeer belangrijke, keuze. Ik wil nog aannemen dat iedere bank bekwame beursspecialisten in dienst heeft. Toch maken alle banken verschillende keuzes bij de samenstelling van deze fondsen. Dit is geen zuivere financiële kwestie maar heeft ook morele, sociale en politieke implicaties. Ik wil zoals iedereen een redelijke opbrengst maar ik streef niet naar een winstmaximalisatie tegen elke prijs. Ik wil niet rijk worden op de kap van anderen. Daarom stel ik bepaalde voorwaarden aan mijn beleggingen.

 1. Ik wil niet dat mijn geld belegd wordt in bedrijven die actief zijn in de wapenhandel.
 2. Ik wil niet dat mijn geld belegd wordt in bedrijven waar mensenrechten geschonden worden.
 3. Ik wil dat mijn geld belegd wordt in bedrijven die een bijdrage leveren tot een meer duurzame samenleving.

Met die criteria voor ogen ben ik eens gaan kijken op de website van BankWijzer (bankwijzer.be). Daar is het resultaat zeer duidelijk: één bank behaalt een “grote onderscheiding”, drie banken stranden op ongeveer 60%, en de rest is grandioos gebuist, waaronder alle grote, commerciële banken.

Dit geeft al een niet mis te verstane aanwijzing die bevestigd wordt bij verdere controle. Daarvoor heb ik kunnen gebruikmaken van de website van Triodos, de bank in kwestie, adviezen van vrienden in het wereldcafé en het contact met een medewerkster. Daaruit bleek dat Triodos de beste keuze voor mijn euro’s is en dat om de volgende redenen:

 1. deze bank kiest expliciet voor duurzaamheid, dit is geen marketingstrategie, dit is hun core business.
 2. Alle betrokken bedrijven worden gescreend op hun waarde qua duurzaamheid
 3. beleggingen in wapenhandel en in mensenrechtenschendingen worden absoluut uitgesloten,
 4. ook beleggingen in fossiele brandstoffen worden als achterhaalde keuzes uitgesloten,
 5. deze bank investeert ook in microkredieten.

Tot slot en als besluit wil ik nog enkele adviezen geven.

 1. “Geef je geld een kleur” – niet het bloedrode van wapenhandel en schendingen van mensenrechten, en niet het gitzwarte van fossiele brandstoffen.
 2. Probeer te beleggen in duurzame bestemmingen.
 3. Informeer bij je bank naar de bestemmingen van je belegd geld.

Een gedachte over “De kleur van mijn geld

 1. Zo zie je maar dat geld hebben zorgen met zich meebrengt:-)
  Wel goei keuze Triodos.

  PS: Ecolo in Waalse regering blijkbaar geen protest tegen wapenleveringen van FN aan Saudi Arabië….Groen trouwens ook stil als het hierover gaat.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s