Reactie op “Samen is verrijkend en boeiend”

reactie waarop?

“Samen is verrijkend en boeiend” is de titel van een oproepingsbrief aan de coöperanten – dit zijn de vennoten – van het Wereldcafé die ik toevallig heb kunnen lezen voordat hij verspreid werd. Ik gebruik, sommigen zullen zeggen misbruik, deze Spinsels om hierover eens na te denken en om op deze brief een eerste reactie te geven. Ik voel mij namelijk ook aangesproken aangezien ik ondertussen ook heb geïnvesteerd in het Wereldcafé. Of ik dan coöperanten of vennoot of gewoon vrijwilliger ben, maakt volgens mij niet veel uit, het is het engagement dat telt.

Ik wil beginnen met te reageren op enkele voor mij opvallende zinnen. Naar het einde toe staat er geschreven: “op café gaan doe je met vrienden, niet alleen”. Moet ik mij nu beledigd voelen? Want ik ga vaak alleen op café, ik kom meestal ook alleen binnen in het Wereldcafé. Vaak zie ik daar wel vrienden en ben ik dus niet meer alleen als ik vertrek. Het Wereldcafé is voor mij trouwens de plaats bij uitstek (geworden) om vrienden tegen te komen.

Ook de samenstelling van de raad van bestuur, of toch zij die in naam daarvan tekenden, is zeker voor een wereldcafé, opvallend. Blijkbaar wordt de raad van bestuur gevormd door vooral oudere, blanke mannen. Mensen met een beetje vreemd bloed ontbreken volledig. Ook vrouwen en jongeren zijn maar mondjesmaat vertegenwoordigd. Deze raad van bestuur is duidelijk aan verjonging, vervrouwelijking en internationalisering toe.

Ook het doelpubliek had ik liever anders gezien. Volgens mij is alles wat in deze brief staat even goed toepasbaar op de vrijwilligers als op coöperanten of vennoten. Ik zou hier zelfs een suggestie willen doen: maak van je vrijwilligers coöperanten, tenminste als dat wettelijk mogelijk is. Zo verminder je de kloof tussen “inbreng door centen” en “inbreng door inzet”, of de kloof tussen de werkpaarden en de paradepaarden.

Ondanks deze opmerkingen voel ik mij door deze oproep zeer aangesproken als coöperant en als vrijwilliger. Deze oproep doet nadenken over wat ik als coöperant of vrijwilliger kan betekenen voor het Wereldcafé ook al is dat misschien niet wat de opstellers ervan in gedachten hadden. Want deze brief gaat er blijkbaar van uit dat coöperanten vooral managementcapaciteiten hebben. Dat zijn nu net niet de talenten die ik mezelf zou toeschrijven. Maar naast deze managementcapaciteiten denk ik dat deze organisatie ook veel kan doen met mensen met zin voor kritiek en creativiteit.

Wereldcafé, ga op zoek naar luizen in de pels: onafhankelijke vogels die niet mee huilen met de managementwolven en die vooral oog hebben voor de echte kerndoelen van het Wereldcafé.

Wereldcafé, ga op zoek naar creatievelingen die nieuwe ideeën aanbrengen en die deze nieuwe ideeën ook durven om te zetten naar acties, creatievelingen die niet alleen dromen maar ook doen.

Vrijwilligers en/of coöperanten, durf ook eens de luis in de pels te zijn, denk ook eens na over nieuwe ideeën en durf deze ook eens te realiseren.

Wat beteken ik voor het Wereldcafé?

Ik denk dat ik in dit Spinsel voldoende heb aangetoond dat ik geen blad voor de mond neem. Ik zal ook in de toekomst deze Spinsels blijven gebruiken om na te denken over het Wereldcafé, zijn doelstellingen en zijn activiteiten. Van deze luis in de pels zijn jullie nog niet verlost. Maar ik wil meer zijn dan een criticaster. Ik wil zeer graag ook een creatieve inbreng hebben in het Wereldcafé.

Zo heb ik al enkele duidelijke ideeën over de toekomst van het e-zine. Maar ik kan dat niet alleen. Als de vrijwilligers (en coöperanten) een e-zine willen, dan zullen er enkelen uit hun pijp moeten komen een echt meewerken aan een redactieraad. Ik wil die eventueel ook trekken maar ik wil er niet alleen voor staan. Iets meer op de achtergrond werk ik met veel plezier mee aan de vrijwilligersdag van 1 mei en aan de activiteiten voor de bewoners en bezoekers van het Dijlehof.

Laat dit nu net activiteiten zijn die een duidelijke link hebben met mijn andere belangrijke engagementen: Leuven+ en mijn activiteiten in het Dijlehof. Zo gaat dit Spinsel toch over wie ik ben en wat ik denk. Ik ben nu eenmaal een vogel met een kleurrijk verenkleed.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s